Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

UROŠ GORENC, RAVNATELJ, UČENJE KLARINETA, UČENJE SAKSOFONA

 Uroš Gorenc, ravnatelj, učitelj klarineta in saksofona

Rojen leta 1981, diplomirani akademski glasbenik in profesor klarineta, je glasbeno pot začel na nižji glasbeni šoli v Kamniku v razredu profesorja Rada Rijavca, ki ga je že takrat videl kot perspektivnega glasbenika in ga spremljal na kar nekaj državnih tekmovanjih, na katerih je prejemal visoka priznanja, predvsem pa mu je privzgojil veselje do glasbe in klarineta.

Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na srednji glasbeni gimnaziji v Ljubljani in končal pri priznanem glasbenem pedagogu profesorju Dušanu Sodji. V tem času je bil član večjih in manjših glasbenih zasedb, kot so Simfonični orkester Domžale-Kamnik, kvartet klarinetov, Mestna godba Kamnik, krajši čas je igral tudi v narodno-zabavnem ansamblu. Kot solist in član komornih skupin se je udeleževal tekmovanj, gostovanj in snemanj po raznih krajih v Sloveniji in imel tudi samostojne recitale.

Po končani srednji glasbeni gimnaziji je nadaljeval študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri priznanem profesorju klarineta Jožetu Kotarju, ki ga je spodbujal in usmerjal, da je svoje znanje preizkušal tudi na mednarodnih in državnih tekmovanjih klarinetistov. V tem času se je udeležil kar nekaj mednarodnih tekmovanj: leta 2006 je na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v italijanskem mestu Carlino zasedel drugo mesto, leta 2008 na mednarodnem tekmovanju v Krškem drugo mesto in istega leta na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Novem Sadu tretje mesto.

V času študija se je izpopolnjeval v Zagrebu pri priznanem profesorju Milku Pravdiću in na mojstrskih tečajih pri uglednih profesorjih, kot so Philippe Cuper iz Francije, Robert Spring iz ZDA, Stefan Harg iz Švedske, Guy Deplus iz Francije, Paolo Beltramini iz Italije in Robert Riseling iz Londona. 

Že med študijem je bil zaradi prilagodljivosti, samozavesti in vztrajnosti član Orkestra Slovenske vojske, sodeloval z Orkestrom slovenske policije in bil član Slovenskega orkestra klarinetov.

Svoje znanje je podajal mlajšim na glasbenih šolah v Kamniku in Jesenicah kot učitelj klarineta, saksofona, kljunaste flavte in vodja mladinskega pihalnega orkestra, kot učitelj glasbene umetnosti pa na osnovnih šolah Ledina in Bežigrad v Ljubljani. Kot učitelj kljunaste flavte in klarineta poučuje tudi na glasbeni šoli Edgarja Willemsa v Ljubljani.

Uroš Gorenc je zaželen pedagog, ker navdušuje učence za glasbeno umetnost kot izvajalce, poslušalce in tekmovalce. Učence zna motivirati in jih spodbujati k primerjanju znanja na mednarodnih in državnih tekmovanjih. Učenka Martina Strasser je leta 2009 na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Požarevcu zasedla prvo mesto, leta 2010 v Beogradu prav tako prvo mesto, istega leta je na mednarodnem tekmovanju klarinetistov v Novem Sadu učenec Uroš Planinc zasedel prvo mesto. Ivan Avanzo je 2019 v Varaždinu prejel I. nagrado.

Uroš Gorenc se je uveljavil tudi kot organizator in dirigent Pihalnega orkestra DKD Solidarnost Kamnik in organizator Valentinovega koncerta leta 2014, 2015, 2016, ki ga je izvajal s tem orkestrom. Uspešno vodi tudi Moški pevski zbor DKD Solidarnost v Kamiku.

Ker kot pedagog ve, da se samo z glasbeno izobrazbo velikokrat ne da pristopiti k mladostnikom, ki prihajajo iz različnih družinskih okolij, se je na Pedagoški fakulteti dodatno izobraževal za izvajanje socialnopedagoške pomoči otrokom in mladostnikom s primanjkljaji na posameznih področjih učenja ter s čustvenimi in vedenjskimi težavami.

Uroš Gorenc, ravnatelj, učenje klarineta in saksofona