Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje ukulela

Ukulele je ena izmed manjših predstavnic brenkal, ki je v zadnjem času zaradi videza, zvoka in velikosti nadvse priljubljeno glasbilo. Nekateri jo uvrščajo med lutnje, znana je tudi kot havajska kitara, saj izvira od tam. Na Havaje so pomorščaki prinesli eno od manjših predhodnic kitare iz Portugalske, ki so jo Havajci prevzeli in priredili po svoje – tako je nastala ukulela.

Od kitare se razlikuje predvsem po velikosti in uglasitvi, namesto šestih strun ima ukulela, zanimivo, samo štiri. To dejstvo in uglasitev prispevata k edinstvenemu in prepoznavnemu zvenu glasbila. Kot običajno je trup havajske kitare lesen, strune pa so namesto naravnih materialov zdaj večinoma plastične.

Pri programu Ukulela spoznamo glasbilo in njegove sorodnike, jih primerjamo ter se naučimo temeljnih razlik med njimi, tako v videzu, načinu igranja kot zvoku. Naučimo se pravilne drže in igranja s prsti ter razvijamo posluh in občutek za glasbo. Vadimo tehnične vaje, ki omogočajo spretnejše in lahkotnejše izvajanje skladb. Spodbujamo učence k ustvarjanju lastne glasbe, naučimo se branja notnega zapisa, izvajanja glasbe po posluhu, igranja akordov in popularnih skladb po izboru učenca. Učencem omogočimo razvoj lastnih sposobnosti in jih pri tem spodbujamo, naučijo se tudi samostojnega igranja in igranja v manjših komornih zasedbah.