Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje klarineta – klasičen klarinet, jazz/blues klarinet

 

KRATKA ZGODOVINA

Klarinet je glasbilo, ki ga uvrščamo med pihala, in ima tako kot ostali predstavniki te družine bogato zgodovino in korenine v davni preteklosti. Kot vemo, nam arheološki ostanki pričajo o izdelavi in uporabi podobnih glasbil že tisočletja nazaj, primerke, podobne klarinetu, pa so razvijali tudi stari Grki in Egipčani, vendar so ti običajno uporabljali več jezičkov, pa tudi videz glasbenega inštrumenta je bil nekoliko drugačen. V srednjem veku se je glasbilo in njegovo ime, tako kot ostala pihala, še razvijalo in dopolnjevalo. V baroku zasledimo že "starejšega brata" današnjega klarineta, ki ima ustnik, enojni jeziček, zaklopk pa še ne. Kmalu zatem so sledile še dodatne izboljšave glasbila, izboljšave ustnika, odmevnika ter zaklopke in tako je nastal klarinet, kot ga poznamo danes.

 

OPIS GLASBILA


Klarinet že na daleč lahko razlikujemo od drugih pihal, saj je zanj značilna temna barva, namreč vsi kakovostnejši primerki so izdelani iz ebenovine, trdega afriškega lesa. Na glavnem delu glasbila so zaklopke, ki pokrivajo luknjice ob našem pritisku in s tem omogočajo igranje različnih tonov. Sestavni deli tega glasbila so torej ustnik, sodček, dva glavna dela in odmevnik. Pihamo v ustnik, na katerega pritrdimo jeziček, ki med igranjem vibrira in tako ustvarja zvok.

 

PROGRAM UČENJA


Pri programu učenja klarineta se spoznamo z glasbilom in njegovimi sorodniki, spoznamo glavne dele klarineta, poimenujemo njegove dele, se naučimo, kako ga sestavimo, očistimo, pospravimo in kako zanj pravilno skrbimo. Naučimo se igranja tonov po posluhu oziroma tehniki odmeva, nato se seznanimo z glasbenim zapisom. Učenci se naučijo branja in pisanja not, razvijajo svoj glasbeni posluh, občutek za ritem in smisel za muziciranje ter medsebojno poslušanje in sodelovanje. Naučimo se pravilne telesne drže pri igranju glasbila, pravilnega dihanja, pihanja, drže rok oziroma postavitve celotnega telesa. Beremo tehnične vaje in se naučimo igranja skladb različnih zvrsti, kot so otroške in ljudske pesmi, izvajamo slovenske skladbe in krstno uprizarjamo dela slovenskih avtorjev, se seznanimo s klasično literaturo iz zgodovine ter spoznavamo modernejša dela. Spodbujamo ustvarjalnost učencev, zato je kot del učnega procesa zaželjena izdelava in izvedba lastne skladbe. Glede na posameznikove želje se naučimo zapisati in zaigrati tudi priljubljene popularne pesmi. Učimo se igranja v različnih komornih skupinah in se pripravljamo na nastope. Program torej temelji na klasičnih osnovah, ki so dobra popotnica za vsakega glasbenika, kasneje pa se program vsebinsko lahko tudi razširi - se bolj poglobljeno usmeri v učenje določenega glasbenega stila (klasika, jazz, blues, narodno-zabavna glasba).