Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje kitare – klasična kitara

 

 

Klasična kitara

 

Kitara spada v družino brenkal. Ima šest različno debelih strun, po katerih igramo s prsti – brenkamo. Danes jo pozna vsakdo in velja za priljubljeno glasbilo, v preteklosti pa je bila bolj v ozadju.

Klasična kitara, kot jo poznamo danes, ima več predhodnikov. Iz najpreprostejših brenkal so se razvila kompleksnejša glasbila, podobna današnji kitari, med njimi na primer srednjeveška vihuela in starejša lutnja, ki veljata za predhodnici današnje klasične kitare. Okrog leta 1850 je španski izdelovalec poustvaril kitaro, kot so jo poznali do tedaj, nekoliko spremenil njeno obliko ter izpopolnil izdelavo, in nastala je različica današnje moderne kitare. Narejena je večinoma iz lesa, ki mora biti čim bolj kakovosten, saj tvori trup kitare, sledita vrat z ubiralko in glava, na kateri so pritrjene strune, ki so pri klasični kitari plastične.

Program klasične kitare je namenjen vsem, ki jih zanima kitara in se želijo naučiti osnov ter pravilnega igranja tega inštrumenta. Pri pouku klasične kitare se učimo drže, pravilnega igranja s prsti in razvijamo glasbeni posluh. Program zajema celostno učenje, učenci izvajajo tehnične vaje in skladbe, ustvarjene posebej zanje. Naučijo se tehnično pravilnega igranja in muziciranja ob izvajanju zahtevnejših skladb, naučijo se igrati sami in v komorni skupini ter imajo možnost javnega nastopa z inštrumentom. Na željo posameznika se ob obširnem naboru skladb lahko naučimo tudi kakšno po njegovi izbiri. Učenci spoznavajo prvine glasbe in se učijo brati notni zapis ter samostojno izvajati težje skladbe, ob čemer nenehno spodbujamo njihovo ustvarjalnost.

Učenje glasbe pozitivno vpliva tako na naše možganske sposobnosti kot na duševno zdravje, kar so s študijami dokazali različni strokovnjaki. Glasbo uporabljajo celo kot terapijo in dokazano učinkuje na človeka. Tega se zavedamo tudi v naši šoli, zato glasbeno znanje z veseljem podajamo naprej, saj učenje glasbe v otrocih (in odraslih!) spodbuja ustvarjalnost, hkrati daje občutek zadovoljstva in veselja, veliko ljudi glasba pomirja, so zaradi nje bolj čutni in čuječi, samozavestni in zadovoljni, izboljša se njihov spomin in sposobnost pomnjenja, dobro vpliva tudi na koncentracijo in srce. Klasična kitara kot nežen lesen inštrument je gotovo prava izbira in odlično izhodišče za kasnejše učenje drugih brenkal.