Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje bobnov – klasični bobni, jazz bobni, rock bobni

Boben je glasbilo, ki ga uvrščamo med tolkala, njegova uporaba pa sega v davno preteklost. Če se ozremo po svetu, skoraj vsaka kultura pozna različice bobnov, ki so jih uporabljali njihovi predniki v obredne namene in za zdravljenje, zato je še danes ohranjenih mnogo različnih vrst in oblik bobnov, med njimi naprimer zelo poseben šamanski boben.


OPIS GLASBILA

Izraz »bobni« sicer povezujemo z glasbilom, ki mu pravimo tudi baterija oziroma komplet bobnov. Ta združuje mali boben, več prehodnih bobnov oziroma tom-tomov, pedalni boben ter različne činele, med njimi je tudi pedalna, vse to pa igra en glasbenik. Glasbilo je zagotovo nekaj posebnega in nepogrešljivo v glasbi, saj pri večini glasbenih sestavov skrbi za ritem in je osnova mnogih skladb. Izraz tolkala zajema še širše področje, pa tudi bobne kot omenjeno poznamo v mnogih različicah. Baterija je torej glasbilo, ki sestoji iz več bobnov in činel, pojavilo pa se je ob začetkih zabavne in jazzovske glasbe kot spremljava orkestru. Priljubljenost je hitro rasla in kmalu je glasbilo postalo nepogrešljiv del večine popularnih skupin v različnih zvrsteh glasbe, hkrati pa nudi možnost večplastnega izražanja in učenja raznolikih spretnosti. Na bobne igramo običajno s palicami oziroma različnimi udarjalkami glede na to, kakšen zvok želimo iz glasbila izvabiti.

PROGRAM

Pri programu bobni se bomo seznanili s kompletom bobnov, torej baterijo. Najprej bomo spoznali vse ključne dele tega glasbila in se jih naučili poimenovati ter ugotovili, kakšna je pravilna telesna drža, kako postavimo celotno telo in roke. Sledilo bo spoznavanje z našimi prvimi udarjalkami, to so lesene palice, s katerimi se bomo pričeli učiti prvih ritmičnih vzorcev. Spoznali bomo notni zapis oziroma glasbeni zapis za tolkala, se ga naučili brati, zapisovati in seveda izvajati. Po posluhu in tehniki odmeva se bomo naučili novih motivov, vseskozi se bomo spoznavali z ritmičnimi vzorci, značilnimi za posamezne glasbene zvrsti. Pri učencih se tako uri ritmični posluh, krepijo se motorične spretnosti, saj deluje skoraj celo telo, razvija se koncentracija, samozavest in vztrajnost, predvsem pa ustvarjalnost, kar se kaže kot ustvarjanje lastnih skladb. Naučimo se izvajati tudi popularne skladbe po izbiri učenca ter občasno sodelujemo v glasbeni skupini.