Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

ANŽE PALKA – UČENJE KITARE IN OSTALIH BRENKAL

 ANŽE PALKA – UČENJE KITARE IN OSTALIH BRENKAL

Anže Palka je vrhunski profesor s pretanjenim občutkom za muziciranje ter podajanje glasbenega znanja novim generacijam. Ima izreden smisel za poučevanje glasbe, kar dokazujejo uspehi in zadovoljstvo ter izpolnjenost njegovih učencev. Je predan svojemu delu in mojster razlage, zasnoval je tudi svoj ustvarjalni program učenja, ob katerem se učenci hitro in radi učijo.

 

Glasbeno pot je začel na nižji glasbeni šoli Ljubljana Moste - Polje pod vodstvom profesorjev Milene Turk in Petra Lagudina ter že tedaj nastopil na radiu in televiziji. Šolanje je po treh letih nižje glasbene šole nadaljeval na srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani (zdaj KGBL) pod mentorstvom vrhunskega pedagoga in očeta slovenske kitare Tomaža Šegule. Že prvo leto se je udeležil vseslovenskega državnega tekmovanja Mladi glasbeniki Slovenije in v kategoriji kitara solo zasedel prvo mesto ter prejel zlato priznanje. Za izjemne uspehe pri uveljavljanju šole je prejel Škerjančevo nagrado in kot odlični glasbeni virtuoz nastopil v Slovenski filharmoniji ob spremljavi orkestra. Kasneje je v zasedbi kitarski duo (s kitaristko Evo Jelenc) priredil več koncertov po Sloveniji, skupaj sta se udeležila tudi tekmovanja Mladi glasbeniki Slovenije in v kategoriji kitarski duo dvakrat zapored dobila prvo nagrado.

Po končani srednji šoli je bil Anže sprejet na Akadamijo za glasbo v Ljubljani, kjer se je izpopolnjeval pri odličnem profesorju (kasneje tudi dekanu) Andreju Grafenauerju. Ta je spodbujal njegovo ustvarjalnost, zato se je poleg študija kitare posvetil še kompoziciji. V tem času je ustvaril prvo glasbeno skupino, ki je izvajala izključno izvirno avtorsko glasbo, priredila več koncertov in izdala zgoščenko. Med drugim je tedaj prejel študentsko Prešernovo nagrado ter se udeležil mednarodnega tekmovanja v Nemčiji za izvajalce in skladatelje in bil kot komponist kitarist v finalu uvrščen med devet najboljših evropskega kitarskega tekmovanja v Dresdnu. Diplomo je kot prvi študent končal s koncertno izvedbo lastne skladbe Fantasia Flamenca ob spremljavi orkestra, naredil tudi strokovni izpit in končal podiplomski študij, s čimer si je pridobil naziv specialista kitarista. Pri učenju glasbe je vedno rad pomagal drugim, zato je začel svoje znanje podajati naprej – že med študijem je učil igranja kitare učence glasbene šole v Škofji loki, pozneje pa tudi v Ljubljani in drugod.

Po končanem študiju je pridobival strokovno znanje predvsem na šoli flamenka v Španiji, kjer so ga poučevali mojstri te glasbene zvrsti, v kateri ima veliko vlogo kitara. Anže je tako še razširil svoje glasbeno znanje, kar mu omogoča spretno združevanje glasbenih zvrsti tako pri izvajanju kot pisanju skladb.

Ustanovil je orkester New Flamenco Orchestra, s katerim so pod njegovim vodstvom izvedli več uspešnih nastopov po Sloveniji in imeli turnejo na Hrvaškem, izvajali so izključno izvirna novonastala dela. Anže je projekt razširil in tako je nastal prvi slovenski festival flamenka pri nas, SIFF. Ta je trajal več let, vsako leto ga je kot organizator in umetniški vodja odprl s koncertom za kitaro in orkester. Večdnevni festival je potekal na prestižnih lokacijah, kot so Ljubljanski grad, Cankarjev dom in SiTi Teater, ter gostil vrhunske domače in tuje umetnike. Festival je pomemben prispevek v slovenskem kulturnem prostoru, saj ga je zapolnil z bogatim in kakovostnim umetniškim programom, od celovečernega koncertnega spektakla, plesnih prireditev, komornih koncertov, glasbeno-plesnih delavnic.

 

 


foto: Dušan Ambrož

 

ANŽE PALKA – UČENJE KITARE IN OSTALIH BRENKAL

V tem času je izdal dve zgoščenki z izvirno avtorsko glasbo, Just Like Flamenco in Carmina Flamenca, na katerih igra ob spremljavi orkestra. Sodeloval je s številnimi umetniki in kulturnimi ustanovami, med njimi so Adi Smolar, Vlado Kreslin, Ditka Haberl, Jurij Zrnec, Polona Vetrih, Anja Bukovec, Sanja Mlinar, Hannah Mancini, Ivan Marinović, baletni solisti SNG Opera in balet Ljubljana, Komorni zbor Krog, mojster plesa Ivan Vargas, Jure Longyka (Izštekani), Vesna Zornik, ter od ustanov Slovenska filharmonija, SNG Opera in balet Ljubljana, SNG Drama Ljubljana, SiTi Teater, Ljubljanski grad, Hotel Union, Hotel Lev, Cankarjev dom, KUD France Prešeren, Javni sklad za kulturne dejavnosti, Škuc in drugi.
Poleg organizacije koncertov ter ustvarjanja izvirnih skladb za kitaro in orkester je Anže vseskozi sodeloval pri številnih drugih projektih. Ustvaril je obširen skladateljski opus raznolikih skladb za različne instrumentalne sestave in priložnosti. Z glasbo je opremil več gledaliških in lutkovnih predstav, kot sta DvojčkaKužek in sonček – glasba za to predstavo je izšla tudi na zgoščenki. Zaradi tesnega prepleta avdio-vizualnega se je Anže začel zanimati tudi za filmsko umetnost in ustvaril glasbo za dva izvirna celovečerna filma režiserja Dejana Baboska, Izhod in Ksana, ki je bil leta 2018 uvrščen v tekmovalni program Festivala slovenskega filma v Portorožu.
V njegovem obširnem opusu najdemo različno glasbo, napisal je tudi mašo, simfonijo, koncert za kitaro in orkester, operna dela in samospeve, posebnega pomena so tudi skladbe, napisane za učence, za učenje. Anže se je lotil projekta – ustvariti zbirko skladb 1001 pesem, ki bi služila glasbenikom, predvsem kitaristom, na poti njihovega glasbenega razvoja. Za začetno stopnjo sta nastala že prva dva dela zbirke (prvih 200 skladb) in se pokazala za odličen učni pripomoček, saj učenje tako poteka hitreje, lažje in zabavneje. Zbirko odlikujejo večinoma avtorske skladbe, ki spretno združujejo elemente tehničnih vaj in prijetno melodijo, med njimi so tudi nekatere ljudske in priredbe ponarodelih skladb.
Anže je začel poslanstvo učitelja glasbe dokaj kmalu in venomer pridobival novo znanje na področju vzgoje in izobraževanja. K učenju pristopa celostno, zato je tudi ustvaril omenjeni priročnik oziroma zbirko skladb za učenje. V preteklosti je uspešno pripravljal učence za nastope na radiu in televiziji ter druge javne izvedbe. Poučeval je tudi v javnem glasbenem šolstvu ter si pridobil številne neprecenljive izkušnje. Več let je vodil kitarski orkester, za katerega je napisal ali priredil skladbe ter bil odličen mentor in motivator učencem v orkestru. Svoje učence je zelo uspešno pripravil na tekmovanja doma in v tujini ter na sprejemne izpite na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani. Kot profesor si je pridobil najvišji naziv v javnem šolstvu  svetnik.

ANŽE PALKA – UČENJE KITARE IN OSTALIH BRENKAL


f
oto: Ciril Zlobec