Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje kitare – Akustična kitara

Pri akustični kitari ustvarimo zvok z brenkanjem na strune, ta pa razvije zven s pomočjo materialov (tanek les) in oblike kitare (trup in resonančna plošča), medtem ko pri električni kitari zvok ustvarimo nekoliko drugače.

Klasična in akustična kitara se na prvi pogled zdita zelo podobni. Glavna razlika med inštrumentoma je v tem, da ima akustična kitara kovinske strune, klasična pa plastične. Kaj to pomeni? Zelo veliko! Kovinske strune ustvarjajo veliko večjo napetost, zato je za začetnike težje igrati nanje, saj so bolj »trde«. To, da je napetost večja, pomeni še dve stvari: zaradi strun ima akustična kitara močno ojačan vrat, navadno je v njem kar kovinska palica, saj bi se sicer pod napetostjo strun ukrivil. Poleg tega kovinske strune prispevajo k zvenu kitare, barvi zvoka in predvsem glasnosti. Nekateri se prav zaradi tega odločijo za igranje akustične kitare.

Program akustične kitare je namenjen vsem, ki imate radi ta inštrument in ste se morda že spoznali s kitaro. Začetek učenja poteka podobno kot pri klasični kitari – naučimo se drže, pravilnega igranja s prsti in razvijamo posluh. Kasneje se naučimo igrati s trzalico, akorde in različne popularne skladbe. Naučimo se, da se s kitaro spremljamo tudi ob petju, igramo samostojno in v manjših komornih skupinah. Učenci se učijo samostojnega izvajanja skladb, spoznajo notni zapis in se učijo brati note. Kot pri drugih brenkalih pri pouku spodbujamo ustvarjalnost učencev, razvijamo njihov občutek za glasbo in posluh ter spodbujamo delovne navade, učenci pa hkrati krepijo samozavest in spoznavajo samega sebe. Glasba nudi zabavo, sprostitev, oddih in umiritev ter omogoča ponovno vzpostavitev notranjega ravnovesja.