Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

SAMO MIKUŠ - UČENJE VIOLINE

    • SAMO MIKUŠ - UČENJE VIOLINE

 Samo Mikuš
Samo Mikuš se je violino pričel učiti v Glasbeni šoli Kamnik, pri profesorici Anji Skalar in Janezu Klobčarju. Že tekom teh prvih let ga je začelo izredno veseliti igranje v godalnem orkestru in priložnostnih komornih skupinah v okviru pouka, zaradi česar je po končanem izobraževanju pričel z igranjem v Simfoničnem orkestru Domžale-Kamnik, kjer z velikim veseljem po več kot desetih letih igra še danes. V orkestru je po nekaj letih udejstvovanja kot violinist prevzel tudi vlogo notnega arhivarja, vse bolj pa se je pričel tudi aktivno vključevati v splošno organizacijo društva in koncertnih projektov.
Ker ga je glasba vse bolj zanimala, je po študiju na Fakulteti za matematiko in fiziko pričel še s študijem muzikologije na Filozofski fakulteti, kjer je dodobra spoznal zlasti prej slabše poznano teoretsko-kompozicijsko pa tudi psihološko, sociološko in zgodovinsko plat glasbe. Poznavanje prve se je odrazilo zlasti v občasnem pisanju priredb za priložnostne godalne in mešane komorne zasedbe, v katerih sodeluje. Tekom študija je pričel delovati tudi kot koncertni mojster manjšega simfoničnega orkestra fakultete, imenovanega Filozofska filharmonija, pod vodstvom prof. dr. Gregorja Pompeta.
Kot violinist ustvarja v različnih zasedbah, zlasti v Simfoničnem orkestru Domžale-Kamnik pa tudi v orkestru Filozofska filharmonija, različnih priložnostnih mešanih in godalnih komornih instrumentalnih sestavih ter kot občasni substitut v orkestrih v Ljubljani, Škofji Loki ter bližnji okolici.
V okviru dolgoletnega delovanja v Simfoničnem orkestru Domžale-Kamnik je imel priložnost sodelovati v žanrsko raznovrstnih projektih, od instrumentalne klasične in sakralne instrumentalno-vokalne glasbe, preko muzikalov, oper in filmske glasbe vse do slovenske popevke ter pop in rock glasbe. Priložnost je imel igrati z mnogimi znanimi imeni slovenskega glasbenega prostora, dirigentoma Simonom Krečičem in Slavenom Kulenovićem, violinistom v vrstah orkestra, Karlom Žužkom, dolgoletnim koncertnim mojstrom Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, in Janezom Podleskom, profesorjem violine na Akademiji za glasbo ter dolgoletnim koncertnim mojstrom orkestra Slovenske filharmonije, violinistom in skladateljem Matijo Krečičem in mnogimi solisti, pevci Mirjam Kalin, Urško Arlič Gololičič, Jadranko Juras, Aljažem Farasinom, Gregorjem Ravnikom, Mojco Bitenc, Evo Černe, ... pa tudi solo violinistko Anja Bukovec.
  • SAMO MIKUŠ - UČENJE VIOLINE