Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje kitare – Flamenko kitara

Flamenko kitara je podobna klasični, od nje se razlikuje v nekaj podrobnostih, ki bistveno vplivajo na zvok. Površina kitare oziroma njena resonančna plošča je še tanjša, v notranjosti pa ima nekoliko manj opore. Prepoznamo jo po izrazitem zvoku, ki omogoča natančne in hitre izvedbe flamenko vzorcev, ki so značilni za to glasbeno zvrst.

Obstaja veliko zapisov o tem, kje naj bi flamenko nastal, kdo ga je prinesel v Španijo, ki jo danes poznamo kot domovino flamenka, in kdaj. V nekaterih besedilih so omenjeni Arabci, ki da so svojo posebno glasbo z lutnjo vred pripeljali v Španijo, druge zgodbe govorijo o tem, da so flamenko pesmi v resnici stara verska besedila, ki so jih ob pokristjanjevanju prvotni prebivalci zavili v pesem, da jih ne bi preganjali. Kakorkoli, flamenko je priljubljena in privlačna glasbena zvrst, ki jo pripisujemo Andaluziji in ustvarjalcem, ki prihajajo od tam. Morda je najbolj poznan kot čudovit ples, a naj omenimo, da je bilo pri flamenku najprej petje, nato ga je spremljal inštrument in morda ploskanje, temu pa je kasneje sledil ples. Reklo pravi: »Zgodba je pesem, pesem je kitara, kitara je ples, ples je življenje.«

Program flamenko kitare je primernejši za tiste z nekoliko predznanja na kitari, vendar se vanj lahko vpišejo tudi začetniki, le nekoliko več vaje bodo sprva potrebovali. Najprej se naučimo pravilne drže telesa ter pravilnega igranja na strune s prsti in hkrati razvijamo glasbeni posluh. Učenci se naučijo branja glasbenega zapisa – not in hkrati učenja glasbe po posluhu. Pri programu flamenka je poudarek na tehničnih vajah z motivi flamenko glasbe. Ponavljamo in urimo se v flamenko prijemih in pristopih k igranju kitare, spoznavamo, kako uporabljajo kitaro flamenko glasbeniki in glavne značilnosti te glasbe. Seznanimo se s flamenko vzorci in izvajamo skladbe s pridihom flamenka. Učence spodbujamo k ustvarjanju lastnih izvirnih skladb in svobodnemu muziciranju.