Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

NINA RAVNIK PALKA, UČENJE FLAVTE, PREČNA FLAVTA, KLJUNASTA FLAVTA, NAUK O GLASBI, PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA

NINA RAVNIK PALKA, UČENJE FLAVTE, PREČNA FLAVTA, KLJUNASTA FLAVTA, NAUK O GLASBI, PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA

Nina Ravnik Palka je vsestranska ustvarjalka, ki je svojo glasbeno pot pričela v glasbeni pripravnici ter s šestimi leti in pol začela obiskovati pouk prečne flavte in nauka o glasbi. Njeno nadaljnje izobraževanje je vodila profesorica flavte Anđela Blažeka, ki je s svojo natančnostjo in smislom za glasbo bila odličen mentor, učence je povezovala v različne komorne sestave, zato je Nina igrala v raznolikih komornih zasedbah, na različnih prizoriščih ob različnih priložnostih. Najpogosteje je nastopala v zasedbi trio flavt, s katerim so redno nastopali na občinskih prireditvah, podelitvah nagrad, slovesnostih, inštitutih in drugod. Poleg tria flavt je bila Nina redna članica dua s harmoniko, tria s flavto in violončelom, tria s flavto in kitaro, orkestra flavt, velikega pihalnega orkestra in tudi godalnega oziroma simfoničnega kot tolkalistka.
Kot solistka na flavti se je v času šolanja redno in uspešno udeleževala tekmovanj pri nas in v tujini, kjer je dosegala lepe rezultate, med drugim na tekmovanju Mladih glasbenikov Slovenije, na mednarodnem tekmovanju Ithaka ter več mednarodnih tekmovanjih v Italiji.
Še bolj kot tekmovanja pa jo je zanimalo skupinsko delo in sodelovanje, zato se je intenzivneje posvetila igranju v orkestrih. Z orkestrom flavt je vsako leto nastopila v Trnovski cerkvi v Ljubljani ter na različnih revijah in srečanjih, prav tako s simfoničnim orkestrom, med drugim v Polhograjski graščini. Kot flavtistka je bila povabljena v veliki pihalni orkester pod vodstvom vrhunske vodje in dirigentke Jelene Brčarević, ki je orkester vodila po številnih festivalih in prireditvah (koncert v Beogradu v sodelovanju s tamkajšnjim orkestrom, samostojni koncert v Narodnem gledališču Varaždin, vseslovenska revija pihalnih orkestrov na velikem odru Delavskega doma v Trbovljah) in priredili mnogo drugih uspešnih koncertov.
Medtem se je pod vodstvom izkušenega tolkalca Matjaža Ogrina učila igranja tolkal oziroma bobnov in kot tolkalistka sodelovala z godalnim orkestrom (Festival Radovljica). Poleg flavte se je pričela učiti tudi saksofon pod mentorstvom profesorja Oskarja Laznika. Tako je še dodatno obogatila svoje glasbeno znanje in izraz ter razvijala zanimanje za različna glasbila, glasbene zvrsti in načine igranja.
Vseskozi jo je zanimalo predajanje znanja mlajšim generacijam, zato je svojo pozornost pričela usmerjati v poučevanje oziroma je na različne načine raziskovala to področje. Poleg glasbene je pridobila še likovno izobrazbo med šolanjem na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani – umetniška gimnazija, likovna smer. Njen smisel za umetnost se je hitro razvijal naprej, saj je lahko združevala glasbo z likovnim, to je slušno z vidnim in v povezavi s psihologijo raziskovala, kako nove informacije na čim bolj sproščen in zabaven način približati otrokom.
Kot umetniška vodja je pomagala pri organizaciji glasbenega festivala SIFF ter organizirala različne glasbeno-plesne delavnice. Sodelovala je pri nastajanju glasbe za več otroških gledaliških predstav, soustvarila je glasbo za lutkovno-glasbeno predstavo Hrast iz Mesečevega zaliva, v kateri ima Nina vlogo glasbenice in lutkarice. Z omenjeno predstavo je nastopila na festivalu ob dnevu Zemlje v več primorskih občinah (Piran, Izola, Koper) ter na znanem festivalu Trnfest v Ljubljani.
Sledil je razvoj lastne umetniške ustvarjalne skupine, ki se ukvarja z glasbo, lutkami in gledališčem z imenom Zmaj Spoznaj. Nina je poleg glasbenice lutkarice prevzela vlogo umetniške vodje skupine, s skupino pa so imeli več uprizoritev sodobnih avtorskih predstav z elementi improvizacije, v nastajanju pa so že nova dela. S sodelavko iz skupine vodita različne ustvarjalne delavnice za otroke, ki prepletajo glasbo z vidnim svetom, naravnimi materiali in poučnostjo. Člani skupine se vseskozi tudi dodatno izobražujejo in na različne načine pridobivajo nova znanja, tako z udeležbo različnih predavanj in delavnic, z aktivnim raziskovanjem področja, z branjem kakovostne literature ter aktivnim in kritičnim spremljanjem ugotovitev različnih raziskovalcev s področja umetnosti.
V zadnjem času največ igra v zasedbi duo z Anžetom Palka, s katerim imata nastope in koncerte na različnih prizoriščih pri nas in drugod. Najraje izvajata avtorsko glasbo z ljudskimi motivi in elementi iz pradavnine, vendar je njun program raznolik in se prilagodita priložnosti ter okolju. Skupaj snujeta tudi nova učna gradiva za učence glasbe, da bi lažje in hitreje prišli do novega znanja. Ustvarjena sta tako prva dva zvezka iz zbirke 1001 Pesem (namenjena učencem kitare) ter več didaktičnih pripomočkov in izvirnih glasbenih iger za potrebe pouka ali učenja glasbe doma. Ustvarila je več glasbenih iger in zgodb ter tudi poučen kamišibaj za otroke.
Njena ustvarjalnost in predanost delu se kaže na vseh področjih, svoje znanje zna na izviren ter zanimiv način posredovati naprej; je umirjena in potrpežljiva oseba s posluhom za umetnost in sočloveka ter hkrati odprta za nove ideje in možnosti.

NINA RAVNIK PALKA, UČENJE FLAVTE, PREČNA FLAVTA, KLJUNASTA FLAVTA, NAUK O GLASBI, PREDŠOLSKA GLASBENA VZGOJA