Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Ohranimo ljudsko pesem

 OPEVAJMO LJUBEZEN DO DOMA, NARAVE IN SOČLOVEKA!

 

Kaj je ljudska pesem verjetno vemo vsi, vsaj njeno definicijo in njen izvor. A kaj ljudska pesem pomeni v resnici? Kaj pomeni nam?
 
Mnoge izpovedne ljudske pesmi opevajo ljubezen do doma, ljubezen do narave, sočloveka in boga. Lahko bi rekli, da nas spodbujajo k temu, da delamo dobro in kar kličejo po tem, da še naprej širimo ljubezen in dobroto. Preprost nauk, a še kako resničen.
 
Samo spomnimo se, kako je potekalo življenje nekoč. Sodelovanje doma in pri delu, medsebojna pomoč, vse skupaj pa je skoraj vedno in povsod spremljala - pesem. Le pomislimo.. Pesem ob rojstvu, glasba v cerkvi, pesmi ob domačem ognjišču, pesmi ob delu, pa tiste za otroke, pesmi za ples, praznične pesmi in tiste obredne... In sploh še nismo začeli naštevati. Kako pogosto pa si danes zapojemo pesem? Si zapojemo, ko se prebudimo? Pojemo, kadar hodimo, in kadar opravljamo kakšno delo? Kaj pa vsaj za praznike, si zapojemo takrat? Pa ko pride pomlad, ali polna luna...?
 
Naj bo odgovor na vprašanja : da. Da, pojemo! Ker nas to sprošča, razveseljuje in povezuje. Ker smo ob tem ustvarjalni, radostni in srečni - v družbi ali sami. Ohranjajmo, kar nam je bilo dano iz kulturne zakladnice naših prednikov in razvijajmo naprej svoj izraz. Pojmo, plešimo, veselimo se, družimo se in sodelujmo, imejmo se radi. Pojmo o ljubezni do vseh in bodimo tudi sami kakor pesem. Sprostimo se in pustimo svojemu glasu prosto pot. Bodimo svobodni in radostni.
 
Spoznajmo, kar nam sporočajo naši predniki. Njihove pesmi so se ohranile do danes, ne da bi jih v davni preteklosti kdo zapisal. Prepustimo se njihovi zgodbi. Prisluhnimo jim. Prisluhnimo, kaj nam sporočajo, česa nas učijo. Prisluhnite jim z nami. V petek vam bomo predstavili glasbo skozi naše oči. Za vas smo pripravili venček ljudskih pesmi v sveži pomladni preobleki. Naj vas glasba napolni z radostjo in srečo. Zapojmo skupaj!
 
Poleg mentorjev Glasbenega centra Prima se bodo na 20. tradicionalnem srečanju solidarcev v dvorani nad kavarno Veronika v Kamniku, 12. aprila ob 19. uri, predstavili tudi Moški pevski zbor DKD Solidrnost in Ženski pevski zbor DKD Solidarnost, zato pesmi zagotovo ne bo manjkalo.
 Prisrčno vabljeni, da nam prisluhnete in zapojete z nami!

Leave a comment

Name .
.
Message .

Please note, comments must be approved before they are published