Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

Učenje kitare – Električna kitara

Še eno glasbilo iz družine brenkal, še ena kitara, še sodobnejša. Tudi ta inštrument poznajo skoraj vsi, saj ga velikokrat vidimo na televiziji oziroma pri različnih glasbenih skupinah.

Jasno je, da je predhodnica električne klasična kitara. Razvoj električne kitare se je začel z razvojem druge tehnologije in eksperimentiranjem znanstvenikov in strokovnjakov. Prve električne kitare so nastale v začetku 20. stoletja, nato so jih izpopolnjevali in nadgrajevali. Pri kitari nastane zvok, ko zabrenkamo na struno. Pri električni kitari pa mali magneti prenesejo vibracijo, ki nastane ob tem, ko zabrenkamo na struno, oziroma pretvorijo vibracijo strune v električno vibracijo – tako nastane zvok, ki nam je znan kot zven električne kitare. Ker pri nastanku zvoka trup kitare nima tako velike vloge kot pri klasični in akustični, kjer služi kot resonančno telo, je trup električne kitare poln, običajno lesen z drobnimi dodatki, ki skrbijo za pretvorbo vibracij ali omogočajo dodatne funkcije kitare. Tudi električna kitara ima kovinske strune.

Program je namenjen vsem, ki jih veseli igranje tega inštrumenta, priporočamo predhodno znanje osnov klasične kitare. Pri programu električne kitare spoznamo glasbilo kot celoto, kako deluje, ter se naučimo razlik med brenkali, pravilne drže ter igranja na kitaro s prsti in razvijamo glasbeni posluh. Znanje utrjujemo ob tehničnih vajah in obnavljamo pri igranju skladb – večina je ustvarjenih posebej za ta učni program. Z učenci se naučimo igranja akordov in ustvarjanja lastnih skladb, igranja s trzalico in različne efekte za električno kitaro. Naučimo se izvajanja popularne skladbe po izbiri učenca, učitelj pa usmerja in pomaga učencem pri zapisu lastnih skladb. Učenci se naučijo samostojnega izvajanja glasbe ter sodelovanja v manjših komornih zasedbah.

Učenci usvojijo osnove inštrumenta in njegove zakonitosti, spoznajo različne načine igranja na inštrument, izvajajo raznolike skladbe in pesmi, krepijo samozavest in vztrajnost, koncentracijo in misli, hkrati jim igranje da nova spoznanja o samem sebi, jih sprošča in umirja ter pomaga premagovati vsakodnevne težave.