Imate vprašanje? tel: 068125970 email: glasbenicenterprima@gmail.com

LORINA MAROLT VAJDA, UČENJE VIOLINE, UČENJE VIOLE

LORINA MAROLT VAJDA, UČENJE VIOLINE, UČENJE VIOLE

Lorina Marolt Vajda se je rodila leta 1997 v Ljubljani. Njena glasbena pot se je začela pri 5. letih v Glasbeni šoli Domžale, kjer je eno leto obiskovala glasbeno pripravnico. Odločila se je, da se preizkusi v igranju violine in klavirja.

Njena violinska pot se je začela v glasbeni šoli Kamnik, kjer je obiskovala začetne ure pri prof. Anji Skalar in naslednjih 7 let pri prof. Narcisu Salihoviću. Med leti 2004 in 2008 je prav tako obiskovala ure klavirja pri prof. Meti Novak v Glasbeni šoli Domžale. V petem razredu se je odločila, da želi igrati v orkestru in se pridružila godalnemu orkestru Glasbene šole Domžale “Anastasia Strings”, ki je deloval pod okriljem prof. Anastazije Juvan. V 8. razredu je nadaljevala študij s prof. Anastazijo Juvan. V času osnovne šole je obiskala veliko seminarjev pod mentorstvom različnih profesorjev- prof. Tatjane Špragar v Idriji in Pućišci, prof. Armina Seška v Škofji Loki in prof. Petra Kuharja v Rogaški Slatini.

Po končani osnovni šoli je opravila izpit na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je nadaljevala študij pri prof. Tatjani Špragar. V času srednje šole je nadgrajevala svoje znanje na seminarjih pri prof. Vesni Stanković in prof. Latici Hondi Rosenberg. Prav tako je obiskala seminar orkestrskega igranja, Orkesterkamp. Z odliko je maturirala leta 2016.

Leta 2016 je opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je svojo Akademsko pot začela s profesorjem Janezom Podleskom. V času študija je prav tako obiskala 4 njegove seminarje, leta 2016, 2017 in dvakrat 2018. Leta 2017 je bila koncertna mojstrica mednarodnega orkestra Euphony. Poglablja se tudi v jazzovske vode, katerih osnove ji je predstavil prof. Peter Ugrin, prav tako pa je obiskala jazz seminar pri prof. Christianu Howesu leta 2016.

V času svoje kariere je obiskala mnogo tekmovanj- leta 2006 in 2009 tekmovanje Temsig, kjer je prejela bronasto plaketo in leta 2012 zlato plaketo in 3. Nagrado ter na regijskem tekmovanju nagrado za doseženo največje število točk. Leta 2007 je prejela posebno nagrado (Diploma di merito) na tekmovanju Alfredo e Vanda Marcosig v Gorizi (Italija) in istega leta prvo nagrado na tekmovanju Ithaka v Ljubljani. Na mednarodnem tekmovanju Arsnova v Trstu (Italija) je leta 2008 prejela 2. nagrado. V Sremski Mitrovici se je tekmovanj udeležila leta 2012 in 2013, kjer je na obeh prejela 1. nagrado. Leta 2014 je prejela prvo nagrado in naziv laureata vseh kategorij in instrumentov na mednarodnem tekmovanju v Valsesii, Italiji.

V svojem dosedanjem delovanju je pomagala v različnih orkestrih kot so RTV Slovenija, SFK Celovec, mednarodni orkester Euphony,… ter na likovnih razstavah (Dunaj, Kranj…). Prav tako ima izkušnje v učenju violine - leta 2018 je učila v Kairu na mednarodni šoli, kjer je ob učenju violine tudi korepetirala baletnike ob klavirju.

LORINA MAROLT VAJDA, UČENJE VIOLINE, UČENJE VIOLE